Poteten i Norge

Dette opplegget er et bonusopplegg til Potetprosjektet son kan gjennomføres før, underveis eller etter at prosjektet er avsluttet. Opplegget kan også brukes uavhengig av prosjektet.

Formålet med økten er å øke elevenes innsikt og kunnskap rundt potetens rolle i norsk landbruk og mattradisjon, og hvilke hensyn som bør tas for at produksjonen skal være mest mulig bærekraftig.

Samfunnsfag

• Utforske og presentere ei global utfordring ved berekraftig utvikling og kva for konsekvensar ho kan ha, og utvikle forslag til korleis ein kan vere med på å motverke utfordringa og korleis samarbeid mellom land kan bidra

• Vise samanhengar mellom matvaregrupper og næringsstoff som er viktige for god helse

Dette er et opplegg som kan gjennomføres i løpet av en undervisningstime. I oppstarten av undervisningen kan det være lurt å dele elevene inn i grupper eller å la dem jobbe individuelt. Videre i økten skal elevene arbeide med elevoppgavene. Timen avsluttes med at klassen i plenum diskutere spørsmålene elevene har arbeidet med.

Bruk internett og faktaarket for å finne svare på spørsmålene.

• Hva er grunnen til at potet er en av de grønnsakene det dyrkes mest av i Norge?
  • Hva betyr begrepet bærekraftig når vi snakker om matproduksjon?
  • Hva kan gjøre dyrkingen av grønnsaker og poteter bærekraftig/ikke bærekraftig?

Refleksjonsoppgave

Diskuter i par eller grupper.

• Hvorfor tror du poteten tradisjonelt sett har vært en så viktig og utbredt mat- og næringskilde for nordmenn?
  • Hva tenker du at bonden må ta hensyn til for å ha en bærekraftig potetproduksjon? Noter ned noen punkter.