Potetprosjektet – mine egne poteter

Dette er hoveddelen av Potetprosjektet og beskriver gjennomføringen fra vår til høst.

Målet med opplegget: 

Å gi en innsikt i hvordan vi dyrker poteter, og følge prosessen fra settepotet til matpotet. Her skal vi lære oss å følge en liten oppskrift og å ha en del tålmodighet. Sånn får vi gode poteter.

Utstyr:

  • Settepoteter avhengig av plass og behov (fås kjøpt ved ulike planteutsalg)
  • Gjødsel (enten kunstgjødsel eller naturgjødsel) og/eller vekstjord
  • Vannkanner
  • Område/utstyr til å plante potetene i jorda
  • Spader
    PS: Dersom det ikke finnes bed eller annet tilgjengelig uteareal med tilstrekkelig lys og løst/luftig jordsmonn kan man også helt fint gro poteter i striesekk, bøtte eller lignende som er mer enn 30 cm i diameter. Dersom du gror i bøtte, må du huske å drenere i form av ett eller flere hull i bøtta. Poteter liker ikke at det blir for vått!

 

1. Såing av potetene

Først må vi ha et sted å plante potetene. Så skal vi sette de i jorda. På østlandet er det gjerne fint å sette poteter en gang mellom 1. mai og Sankthans. Dette kan allikevel variere etter hvor varm våren har vært, og hvilken del av landet dere bor i. Det viktigste er at jorden er varmet opp nok.

I bed eller åker ute:

Sørg for at jorden er løs og luftig (ned til minst 20 cm), og at den er gjødslet med mineralgjødsel eller kompost og/eller husdyrgjødsel. Pass på at det er et sted hvor det er mye sol, for det trenger potetplantene for å trives. Grav en renne i jorden som er rundt 7-10 cm dyp. Sett så potene ned i renna med 25-30 cm mellomrom. Hvis du skal ha flere renner bortover så pass på at det er 75-80 cm mellom hver renne. Til slutt lukker du renna ved å legge jorda oppå potetene du har lagt ned. Her er det viktig at det er nok jord oppå potetene (rundt 6-8 cm), sånn at vi ikke får grønne poteter. De kan vi nemlig ikke spise. Pass på at jorden ikke er for tørr. Er den det, må den vannes.

I veksthus, potte, sekk, eller lignende:

Her kan man godt bruke vekstjord som du får kjøpt på hagesenter o.l. Denne er ferdig gjødslet og kalket, og inneholder derfor mye av de næringsstoffene som potetene trenger for å vokse. Pass på at du setter pottene/sekkene eller lignende et sted hvor det er mye sol, for det trenger potetplantene for å trives. Ha vekstjorden over i det du ønsker å gro poteten i. Grav så omtrent 7-10 cm ned i jorden, og sett poten ned i hullet du har gravd. Til slutt legger du jorda oppå poteten du har lagt ned. Her er det viktig at det er nok jord oppå potetene (rundt 6-8 cm), sånn at vi ikke får grønne poteter. De kan vi nemlig ikke spise. Pass også at det du gror poteten i er minst 30 cm i diameter, slik at potetplantene får vokse seg store. Hvis jorden er tørr, kan du godt vanne den.

2. Vanning

Mens vi venter på at potetene våre skal bli større, må vi også passe på at de får nok vann. Her må vi være særlig påpasselige rundt 2-3 uker etter at de har spiret og frem til vi kan høste de. Ofte regner det nok til at vi ikke trenger å vanne, mens andre ganger er det lite regn om våren og sommeren. Er du usikker på om du burde vanne kan du stikke fingeren ned 3-4 cm i jorda. Om det tørt, bør det vannes.

3. Hypping

Når potetriset spirer og er blitt omtrent 15-20 cm høyt er det på tide å hyppe. Det betyr at vi graver små grøfter mellom rekkene med poteter i åkeren eller bedet vi gror potetene i, og pakker denne jorda rundt potetriset som stikker opp av jorden. Da står planten i en liten haug med jord, og stikker altså bare litt opp av jorda. Hvis du gror i bøtte, sekk eller lignende fyller du bare på med mer jord isteden for å hyppe når plantene dine blir omtrent 15-20 cm.

Grunnen til at vi hypper er for at potetplanten kan lage flere poteter, og at vi passer ekstra på at potene våre ikke blir grønne fordi de ligger for høyt opp i jorda.

4. Høsting

Nå har tiden endelig kommet for å høste potetene! Avhengig av hva slags sort dere har plantet, hvor i landet dere bor og hvordan været har vært den sommeren, så burde potetene deres være klare en gang i slutten av august/september/helt i starten av oktober. For å finne ut om potetene deres er ferdige og store nok, kan dere grave forsiktig rundt en potetplante for å sjekke hvor store potetene har blitt. Så kan du bare grave opp potetene en dag det er bra vær. Gi gjerne potetene tid til å tørke litt på bakken før de plukkes og legges til lagring og bruk. Hvis potene skal lagres en stund er det alltid best å legge de i luftige kasser. Sånn! Nå har dere grodd deres egne poteter som dere kan lage masse god mat med.

Lenke til hele Potetprosjektet finner du her.

Tags