Potetprosjektet – introduksjon

Ta en potet!

Dette undervisningsopplegget er første del av Potetprosjektet, og gjennomføres på våren.

Mål med opplegget

Å få kunnskap om hva potetplanter og andre rotgrønnsaker trenger for å vokse, og hvilke hensyn som må tas før man kan gå i gang med å sette poteter.

Utstyr:

• «Grønt- og potetboka mi»
  • Eventuelt internettilgang
  • Penn og papir/PC
  • Settepoteter etter plass og behov (fås kjøpt ved ulike planteutsalg)
    NB! Settepotetene burde være av en halvsein/sein sort, ettersom høsting da vil skje etter skolestart i august og utover mot september/tidlig oktober.

Grunnleggende oppgave for økta:

Det aller første vi skal gjøre i dette prosjektet er å legge potetene i vinduskarmen noen uker (3-4) for å lysgro de. Dette kan vi godt gjøre på skolen, eller ved at alle får med en eller flere poteter hjem for å legge de et sted det er godt med lys. Dette gjør vi for at de skal vokse groer, noe som gjør at potetene vokser raskere når de settes i jorda.

Arbeidsoppgave:

Mens potetene ligger i vinduskarmen, er det andre ting vi må forberede før vi kan sette potetene i jorda. Da er det noen grunnleggende ting vi må finne ut! Elevene kan her enten arbeide alene eller sette seg i grupper på 2-4 elever. De skal så svare på følgende spørsmål.

1. Hva trenger potetplanter for å vokse?
  2. Når på året setter vi poteter? Hvorfor tror du vi setter poteter akkurat da?
  3. Når på året kan vi høste poteter?
  4. Skriv ned noen punkter du tenker du må ta hensyn til når du skal være potetbonde.

Link til hele Potetprosjektet