Lag et bål

Et bål er både koselig og nyttig når du er på tur, men det kan være vanskeligere å lage et bål enn man tror. Her er noen gode tips før du lager ditt første bål.

OBS: Fra 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Sjekk reglene som gjelder for din kommune.

Sett opp bålet et sted hvor det ikke kan spre seg eller skade naturen. Før du lager et bål må du vite hvordan du skal slukke det. Sand, vann og snø kan brukes til å slukke bålet. Første gangen du lager et bål er det lurt å ha med tørr ved i sekken. Tørr kvist kan du for eksempel finne på de nederste greinene på grantrær.

  • Forberedelser: samle never fra bjørketrær. Never er den ytterste barken, og brenner godt. Spikk flis av en vedkubbe – flis tar fortere fyr enn en kubbe.
  • Firkantbålet: Legg 3-5 store kubber ved siden av hverandre. Legg så to vedkubber oppå, som peker andre veien. Da vil du ha en åpning i bålet, som er viktig når du skal tenne på.
  • I åpningen kan du legge småkvist, trefliser, avispapir og bjørkenever. Pass på at det ikke blir for trangt. Da vil det ikke ta fyr. Nå kan du legge på to vedkubber til, som vender samme veien som de første tre.
  • Nå har du laget ditt første bål. Nå mangler det bare å fyre det opp. Det kan være lurt å ha med seg en voksen når man lager bål, som du kan be om hjelp og tips fra.

Tags