Dyrk dine egne poteter

Poteten er en hardfør og næringsrik grønnsak. Den kan dyrkes over store deler av landet, og tåler både regn og kulde. Nedenfor finner du en beskrivelse på hvordan du kan dyrke dine egne poteter!

Lysgro potetene

Det aller første vi skal gjøre i dette prosjektet er å legge potetene i vinduskarmen noen uker (3-4) for å lysgro de. Dette gjør vi for at de skal vokse groer, noe som gjør at potetene vokser raskere når de settes i jorda.

Såing av potetene

Når potetene har vokst groer er de klare for å bli satt i jorda. På Østlandet er det gjerne fint å sette poteter en gang mellom 1. mai og Sankthans. Dette kan allikevel variere etter hvor varm våren har vært, og hvilken del av landet dere bor i. Det viktigste er at jorden er varmet opp nok.

I bed eller åker ute:

Sørg for at jorden er løs og luftig (ned til minst 20 cm), og at den er gjødslet med mineralgjødsel eller kompost og/eller husdyr-gjødsel. Pass på at det er et sted hvor det er mye sol, for det trenger potetplantene for å trives. Grav en renne i jorden som er rundt 7-10 cm dyp. Sett så potene ned i renna med 25-30 cm mellomrom. Hvis du skal ha flere renner bortover så pass på at det er 75-80 cm mellom hver renne. Til slutt lukker du renna ved å legge jorda oppå potetene du har lagt ned. Her er det viktig at det er nok jord oppå potetene (rundt 6-8 cm), sånn at vi ikke får grønne poteter. De kan vi nemlig ikke spise. Pass på at jorden ikke er for tørr. Er den det, må den vannes.

I veksthus, potte, sekk, eller lignende:

Her kan man godt bruke vekstjord som du får kjøpt på hage-senter o.l. Denne er ferdig gjødslet og kalket, og inneholder derfor mye av de næringsstoffene som potetene trenger for å vokse. Pass på at du setter pottene/sekkene eller lignende et sted hvor det er mye sol, for det trenger potetplantene for å trives. Ha vekstjorden over i det du ønsker å gro poteten i. Grav så omtrent 7-10 cm ned i jorden, og sett poten ned i hullet du har gravd. Til slutt legger du jorda oppå poteten du har lagt ned. Her er det viktig at det er nok jord oppå potetene (rundt 6-8 cm), sånn at vi ikke får grønne poteter. De kan vi nemlig ikke spise. Pass også at det du gror poteten i er minst 30 cm i diameter, slik at potetplantene får vokse seg store. Hvis jorden er tørr, kan du godt vanne den.

Vanning

Mens vi venter på at potetene våre skal bli større, må vi også passe på at de får nok vann. Her må vi være særlig påpasselige rundt 2-3 uker etter at de har spiret og frem til de kan høstes. Ofte regner det nok til at vi ikke trenger å vanne, mens andre ganger er det lite regn om våren og sommeren. Er du usikker på om du burde vanne kan du stikke fingeren ned 3-4 cm i jorda. Om det tørt, bør det vannes.

Hypping

Når potetriset spirer og er blitt omtrent 15-20 cm høyt er det på tide å hyppe. Det betyr at vi graver små grøfter mellom rekkene med poteter i åkeren eller bedet vi gror potetene i, og pakker denne jorda rundt potetriset som stikker opp av jorden. Da står planten i en liten haug med jord, og stikker altså bare litt opp av jorda. Hvis du gror i bøtte, sekk eller lignende fyller du bare på med mer jord isteden for å hyppe når plantene dine blir omtrent 15-20 cm. Grunnen til at vi hypper er for at potetplanten kan lage flere poteter, og at vi passer ekstra på at potene våre ikke blir grønne fordi de ligger for høyt opp i jorda.

Høsting

Nå har tiden endelig kommet for å høste potetene! Avhengig av hva slags sort dere har plantet, hvor i landet dere bor og hvordan været har vært den sommeren, så burde potetene deres være klare en gang i slutten av august/september/helt i starten av oktober. For å finne ut om potetene deres er ferdige og store nok, kan dere grave forsiktig rundt en potetplante for å sjekke hvor store potetene har blitt. Så kan du bare grave opp potetene en dag det er bra vær. Gi gjerne potetene tid til å tørke litt på bakken før de plukkes og legges til lagring og bruk. Hvis potene skal lagres en stund er det alltid best å legge de i luftige kasser. Sånn! Nå har dere grodd deres egne poteter som dere kan lage masse god mat med.

Tags