Bakt potet

Dette opplegget er en del av Potetprosjektet, men kan også brukes uavhengig av prosjektet.

Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om et av de mange bruksområdene til poteten. Økten skal også gi elevene innsikt i hvilke næringsstoffer poteten kan gi oss.

• Fortelje om kva som kjenneteiknar sunn og variert mat og kvifor det er viktig for helsa
  • Utnytte lokale matvarer i matlaging og presentere ledda i produksjonskjeda frå råvare til måltid

Dette opplegget er todelt og kan gjennomføres i løpet av en undervisningstime. Elevene skal følge oppskriften på bakt potet og arbeide med fordypningsoppgaven når potetene er i ovnen.

• Elevene begynner med følge oppskriften under:

Oppskrift:

• Sett stekeovnen på 200-225°C. Deretter pakker vi potetene inn i aluminiumsfolie, før vi steker de på en stekerist eller et stekebrett på 200-225°C i ca 60-80 minutter.
  • For å finne ut om poteten er ferdig kan du stikke en kniv i den. Går kniven lett igjennom poteten, betyr det at den er ferdig. Ta ut potetene, og la de kjøle seg litt ned. Lag et snitt i poteten og klem på midten slik at den åpner seg.
  • Nå kan du legge i det tilbehøret du måtte ønske

Arbeid med spørsmålene individuelt eller i par.

• Reflekter rundt arbeidet som er lagt inn for å få poteten   fra jordet til matbordet. Hva må til for å produsere en potet?
  • Hvilke næringsstoffer får vi gjennom å spise potet?
  • Diskuter hvilke andre matvarer vi trenger på tallerkenen for å få et måltid som dekker de næringsstoffene kroppen trenger.