Farg garn med lav

Gjør skjerfet du skal strikke litt ekstra spesielt ved å farge garnet selv! For lenge siden var dette eneste måte å farge garn på, men i dag er det en flott hobby som kommer godt til nytte i strikkearbeidet.

Det er lettest å begynne farging av garn med planten lav. Steinlav er en type lav som gir fra seg mye rødbrun farge. Steinlav er ute i naturen, men prøv å plukke det andre steder om du kan. Du kan finne steinlav på gamle steingjerder, gammelt treverk, og på gamle frukttrær. Plukk gjerne laven rett etter regnvær – da løsner den bedre.

  • 100 gram rent ufarget ullgarn
  • 200 – 400 gram lav (Jo mer lav du bruker, jo mørkere blir fargen på garnet)

Bløt laven og legg det lagvis med ca 100 g ullgarn i en gryte. Garnet må være vått og godt gredd ut. Hell kaldt vann over dette til det dekker garn og lav. La det stå over natten.

Varm opp alt til ca 90 grader C (ullgarnet tåler denne varmen). Ikke la ullen koke, da vil det bli stivt og frynsete. Prøv å holde vannet på 90 grader C i omtrent 2 timer. Rør forsiktig underveis.

Etter 2 timer tar du opp garnet, vasker det med litt ullmiddel og skyller det. Vannet du skyller ullgarnet med bør være kroppstemperatur. For å bli kvitt vann etter skylling er det lurt å ta garnbunten i den ene hånden og slenge den raskt rundt noen ganger. Det er veldig viktig at det gjøres ute. Etter dette må du kanskje riste løs lav som har festet seg i garnet.

Heng garnet i skyggen til tørk.

Nå kan du bruke det flotte garnet til noe du hekler, strikker eller vever. Hvis du skal lagre garnet er det viktig at det er helt tørt, hvis ikke vil det mugne.

Tags