Lær om høna

Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hvordan høna lever, og hva bonden må gjøre for å praktisere god dyrevelferd.

• Gi eksempler på god dyrevelferd og reflektere over hvordan dyrs behov kan ivaretas

• Lese og lytte til fortellinger, eventyr, sangtekster, faktabøker og andre tekster på bokmål og nynorsk og i oversettelse fra samiske og andre språk, og samtale om hva tekstene betyr for eleven

Dette er et todelt opplegg som kan gjennomføres i løpet av 1-2 undervisningstimer. I første del av økten skal elevene fylle ut arbeidsarket som er vedlagt. Ta utgangspunkt i «Høneboka mi». I andre del av økten skal elevene reflektere over hvorfor vi har høner til matproduksjon og hva som må til for å praktisere god dyrevelferd.

• Tegn et bilde av en høne i midten av et hvitt ark.
  • Svar på spørsmålene rundt tegningen. Dette kan for eksempel være hva høna spiser, hva vi får fra høna og hvordan en typisk dag for en høne ser ut.

Refleksjonsoppgave

Diskuter i grupper eller par.

• Hvordan hadde frokosten din sett ut om vi ikke hadde brukt høner til matproduksjon? Hadde noe manglet på frokostbordet?
  • Tenk deg at du er en bonde. Hva måtte du gjort for å sikre at hønene dine har det bra?