Tapp bjørkesevje

Sevje er en næringsrik saft som trærne bruker til næring for å kunne utvikle knopper som senere blir til blader. Sevjen inneholder blant annet naturlig sukker og vann, samt C-vitamin og mineraler som er gode for kroppen. Bjørkesevje egner seg spesielt godt til drikke og kan både dampes/kokes inn til bjørkesirup eller drikkes som den er.

Dette må du huske på før du tapper sevjesaft:

  • Når lauvet spretter er det for sent å tappe! Da stopper sevjeproduksjonen.
  • Vær forsiktig så du ikke overtapper treet du bruker. Det er lurt å la treet hvile et par år etter tapping, før du bruker det på nytt.
  • Husk å spørre om lov til å tappe saft fra trær som du ikke eier selv.

Du kan begynne å tappe bjørkesaft så fort snøen smelter, og telen i bakken har sluppet taket. Avhengig av været der du bor, er det mulig å tappe i en periode på 2-6 uker, med flere liter hver dag fra samme tre. Typisk periode for å tappe bjørkesaft er mars i Sør-Norge og april i Nord-Norge. I denne beskrivelsen tar vi utgangspunkt i at du kun skal tappe bjørkesaft én gang fra ett tre.

Finn et bjørketre som er ca. 20 cm i diameter, og der snøen har smeltet rundt stammen. Bor et 4-5cm dypt hull på skrå oppover i stammen. Hullet bør være ca. 70-80 cm over bakken, og bør være like bredt som plastslangen du skal bruke for å få ut safta. Fjern rusk fra hullet enten med en kvist eller med litt vann. Stikk den ene enden av plastslangen i hullet, og den andre i for eksempel en plastflaske. Pass på at beholderen du samler bjørkesafta i står stødig, og at plastslangen ikke faller ut. Sjekk at det begynner å dryppe sevje, og la alt stå over natten. Neste dag kan du nyte fersk bjørkesaft rett fra treet, eller koke det inn til en søt bjørkesirup. Sirupen kan for eksempel brukes på is, vafler eller i annen mat.

Tags