Kjøtt, egg og meieriprodukter

Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om norskt kjøtt, egg og meieriprodukters vei til matbordet og hvordan disse produktene kan anvendes.

• Utnytte lokale matvarer i matlaging og presentere ledda i produksjonskjeda frå råvare til måltid
  • Fortelje om kva som kjenneteiknar sunn og variert mat og kvifor det er viktig for helsa

• Utforske og formidle tekster gjennom samtale, skriving, lek, bevegelse og andre kreative uttrykk
  • ​Kombinere ulike uttrykksformer i sammensatte tekster

Dette er et opplegg som vil gå over 2-3 undervisningstimer. Som en oppstart kan det være fint at elevene undersøker hvilke norske matvarer de har i sitt eget kjøleskap. På skolen skal elevene ta i bruk internett eller de ulike heftene for å kunne arbeide med oppgavene. I siste økt kan du som lærer velge ut en av elevenes oppskrifter som dere lager på skolen.

Hjemmeoppgaver

På all mat som selges i Norge står det hvor matvaren er produsert. Et tips er å se etter et ovalt merke på pakningen. Om det står «NORGE» eller «NO», betyr det at matvaren er produsert i Norge.

• Undersøk om du har kjøtt, egg- og meieriprodukter som er produsert i Norge.
  • Noter ned tre norske matvarer du har funnet. Lag gjerne en tegning av disse.

Arbeid videre med hjemmeoppgavene om norsk kjøtt-, egg- og meieriprodukter som du fant i kjøleskapet. Velg deg ut én matvare som du vil jobbe videre med.

• Hvilket dyr kommer matvaren fra?
  • Undersøk om det er en sunn matvare. Hvorfor/hvorfor ikke?
  • Finn tre eksempler på matretter som matvaren kan brukes i.

Velg en av de tre matrettene du har funnet.

• Bruk internett for å finne en oppskrift til den valgte matretten. Skriv av oppskriften og fyll det inn i din egen oppskriftsbok.
  • Tegn et bilde til oppskriften.
  • Om du vil, kan du endre noe i oppskriften og legg til dine egne favorittsmaker.
  • Skriv en kort tekst om hvorfor du valgte denne matretten.

Lag en av matrettene

• Følg én eller flere av oppskriftene som elevene har lagd.