Temabank med pedagogisk opplegg og aktiviteter.
Lite er bedre enn å spise mat som man selv har dyrket! Lær hvordan du kan dyrke dine egne poteter!
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hvordan kua lever og hva vi må tenke på når vi møter kyr på beite.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om matsvinn og hvorfor det er viktig å kaste mindre mat.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om kildesortering, søppel i naturen og hvilke tiltak man kan gjøre for å forhindre forsøpling.
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om biers viktige plass i naturen, og tiltak vi kan gjøre for å bevare biebestanden i Norge.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om potetens historie og hvordan teknologien har endret hvordan man høster poteter.
Formålet med opplegget er at elevene skal utforske hvordan man kan farge garn med lav. Elevene skal også lære hvordan de kan lage en dusk av garnet.
De siste årene har mange biearter i Norge forsvunnet. Lag et biehotell til glede for både bier og mennesker!
Formålet med økten er at elevene gjennom lek skal utforske og sortere ulike objekter i naturen ut fra egenskaper.
Formålet med økten er at elevene skal utforske rytme og lyd gjennom å bruke gjenstander fra naturen.
Formålet med opplegget er at elevene skal utforske hvordan lav kan brukes til å farge garn, og hvordan vi kan utnytte naturen på en bærekraftig måte.
Formålet med opplegget er at elevene skal utforske hvordan man kan gjenbruke gamle materialer for å bygge et biehotell, og reflektere over bienes viktige rolle i naturen.
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hvorfor poteten er en viktig del av norsk historie.
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om vekstvilkårene til norske grønnsaker.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hva en bonde som driver med husdyrproduksjon må tenke på for å ivareta god dyrevelferd.
Hvordan fungerer egentlig et vannhjul? Ved å bygge ditt eget tallerkenvannhjul kan du lære mer om vannkraft fra ditt eget hjem!
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om biers rolle i naturen, hvordan menneskelig aktivitet påvirker bier og tiltak som kan gjøres for å bevare biebestanden i Norge.
Formålet med opplegget er at elevene skal bruke bær fra nærområdet til matlaging og undersøke hvilke næringsstoffer bærene inneholder.
Å rydde søppel er en enkel aktivitet alle kan gjøre på vei til skolen eller på tur i skogen. Alt du trenger å gjøre er å finne ting som ikke hører hjemme i naturen.
Bruk naturen rundt deg når du er på tur, og plukk ingrediensene til teen selv! Prøv deg frem og finn din nye favoritt til bålkosen.
Formålet med Potetprosjektet er at elevene skal tilegne seg kunnskap om prosessen rundt dyrking og høsting av poteter, og potetens viktige rolle i norsk historie.
Formålet med økten er at elevene skal utforske og vurdere matvarers holdbarhet med utgangspunkt i prinsippet om å "se, lukte og smake".
Formålet med opplegget er at elevene skal undersøke hvorfor matsvinn både er dårlig for lommeboka og for klimaet.
Uten mat og drikke, duger helten ikke. Etter denne kraftfulle turlunsjen kommer du garantert til å være mett lenge! Denne oppskriften er nok til fire personer.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hvordan høna lever, og hva bonden må gjøre for å praktisere god dyrevelferd.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hvordan transport kan påvirke klimaavtrykket til mat.
Et bål er både koselig og nyttig når du er på tur, men det kan være vanskeligere å lage et bål enn man tror. Her er noen gode tips før du lager ditt første bål.
Poteter har lenge vært en viktig del av nordmenns kosthold, men visste du at poteter egner seg godt til å lage stempler?
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om potetens rolle i norsk historie, og sammenligne dette opp mot eget liv.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om problematikken knyttet til bruk av antibiotika i husdyrproduksjon.
Lær hvordan du enkelt kan tappe næringsrik sevje fra et bjørketre.
Lag grønnsakssuppe på bålet når du er på tur! Et måltid som både er godt, sunt og enkelt.
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om bioenergi og hvorfor dette er en fornybar energikilde.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om, og reflektere over bondens funksjon i samfunnet før og i dag.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om bioenergi som en fornybar energikilde.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om bondens funksjon i samfunnet før og i dag.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om biene og deres rolle i naturen.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hva vi får fra sauen og hva som må til for å praktisere god dyrevelferd.
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om kjøtt, egg og meieriprodukter og hvordan disse produktene kan anvendes.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hvordan geografi påvirker hva som kan dyrkes og produseres av mat, og hvordan dette har hatt innvirkning på mattradisjonene i Norge.
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om søppels nedbrytningstid i naturen.
Lag nye og morsomme idrettsgrener til ditt eget OL! Å krabbe med en bok på hodet eller klappe seg på hodet mens man synger en sang er like morsomt som høydehopp og spydkasting!
Lag en morsom hinderløype med poster dere velger selv! En kreativ aktivitetsløype hvor man må tenke og bruke hodet kan være mye morsommere enn å bare være raskest.
Vet du hvordan du skal sortere en melkekartong eller plast? Lær hvordan du skal kildesortere søppel.
Inviter naboer, klassekamerater og venner du ikke kjenner enda på en flott dagstur i ditt nærmiljø! Slik kan du lære andre å sette pris på naturen slik du gjør.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om tiden det tar før materialer brytes ned og hvordan forsøpling kan påvirke naturen.
Inviter klassekamerater, familiemedlemmer og mennesker du aldri har møtt på en internasjonal dag!
Du kan ha en quiz ute i skogen selv når det er mørkt. Heng opp reflekser slik at deltagerne kan lyse seg frem til postene.
Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt! Hvis alle hadde plukket litt søppel hver dag ville det ikke vært noe søppel i grøftekanter eller på fortauet.
Å ha en vennskapsskole gir deg muligheten til å se hvordan det er å bo og gå på skole i et helt annet land. Husk at det er ekstra spennende å finne en skole i et land langt unna.
Gode tips om hvordan man skriver en artikkel.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om fuglearter som lever i nærområdet.
Du kan spise varme pølser uten bål, grill og komfyr, så lenge du har en solgrill! En perfekt aktivitet om sommeren når sola varmer godt og lenge.
Når vinteren kommer og snøen faller, er det vanskelig for både dyr og fugler å finne mat. Hjelp småfuglene ved å lage meiseboller, til glede for både dem og deg selv.
For å kunne ha en fin tur er det viktig å ha med riktig utstyr. Her er noen tips om hva du bør ha med på forskjellige fotturene.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hvilke dyr som lever i skogen og hvordan disse lever i et samspill med hverandre.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om næringsnett i ferskvann og reflektere over hvorfor det er viktig å bevare balansen i ulike økosystem.
Visste du at du kan lage mange instrumenter fra ting i naturen? Her er noen forslag på instrumenter du og vennene dine kan lage av pinner, løvetann eller visne blader.
En natursti eller en post kan bli ekstra spennende om teksten på den er usynlig! Her lærer du både hvordan du kan skrive en usynlig tekst, og hvordan du kan lese den.
Formålet med økten er at elevene skal lære å lage et yoghurtbrød.
Med noen få enkle steg kan du pynte opp enhver trappeoppgang eller inngangsparti med en islykt. Husk at det må være minusgrader ute, ellers vil islykten smelte.
En dusk kan festes på skjerfet, lua eller på skolesekken. Om du lager den selv blir den i akkurat de fargene du liker. Dusker kan også gis bort eller henges opp som pynt.
En fotojakt gir deg muligheten til å ta bilder av noe du liker i naturen, samtidig som du får gått eller syklet en fin tur i dine lokale naturomgivelser.
Gjør skjerfet du skal strikke litt ekstra spesielt ved å farge garnet selv! For lenge siden var dette eneste måte å farge garn på, men i dag er det en flott hobby som kommer godt til nytte i strikkearbeidet.
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hvordan et tre endrer seg gjennom de fire årstidene.
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om potetens næringsinnhold og hvordan den enkelt kan brukes i matlaging.
Å finne bokstaver i naturen er en god test av både hukommelse og oppfinnsomhet. Hvor mange ting i skogen heter noe som begynner med den bokstaven?
Desserten smaker ekstra godt når du lager den på bålet! Hva med banan med smeltet sjokolade, eller kanskje et bakt eple?
Vafler er den perfekte lunsj, spesielt når de er grove. Om du har et turvaffeljern kan du lage vaffelrøren hjemme, ha den på flaske og steke den på bålet når du er på tur.
Denne leken får alle opp på beina, og kan lekes både ute og inne. Men husk - du må passe deg for haien!
Denne morsomme leken er flott på både lange og korte turer, og tar kort tid å lage. Tenk på det som en blanding av ringspill og minigolf.
Lag en morsom og utfordrende hinderløype ute i naturen.
Pinnebrød er en klassiker på tur som passer godt både til lunsj, middag og dessert. Lag deigen hjemme, så er den klar til å surres rett på grillspydet.
Lær fem spennende måter å lage pølser på bålet som passer godt både til lunsj og middag.
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hvordan man kan utnytte naturen i nærområdet til matlaging.
Et sykkelritt i naturen kan gjøre sykling litt ekstra spennende, uansett hvor gammel du er.
En dyresafari vil er en perfekt muligheten til å oppleve dyr i sitt naturlige element.
Formålet med økten er å tilegne seg kunnskap om hvordan man kan dyrke og høste poteter på en bærekraftig måte.
Naturopplevelsen blir mye rikere hvis du vet hva blomster og planter rundt deg i skogen heter. Ta med bøkene på tur, så kan du sjekke med en gang.
Hvordan lager man smør, egentlig? Jo, med hopp og sprett, så klart! Med fløte og et syltetøyglass kan du lage smør hvor som helst og når som helst.
Formålet med opplegget er at elevene skal formidle kunnskapen de har tilegnet seg gjennom arbeidet med Potetprosjektet.
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hvordan skogens råvarer kan erstatte plastprodukter som er laget av fossile materialer, og reflektere over hvordan man kan bruke skogen som en ressurs for å skape et mer bærekraftig samfunn.
Formålet med økten er at elevene skal reflektere rundt sine erfaringer med å dyrke egen mat.
Formålet med økten er at elevene skal eksperimentere med å lage figurer av stein og andre gjenstander fra naturen.
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om ulike plantearter i den norske floraen og hvordan disse kan tørkes og bevares.
Insekter trenger et sted å legge eggene sine, og det kan du hjelpe dem med!
Formålet med opplegget er at elevene skal tilegne seg kunnskap om hvordan landskap og klima påvirker produksjonen av mat og hvordan dette har påvirket de lokale matrettene rundt om i Norge.
Formålet med økten er at elevene skal tilegne seg kunnskap om dyrene som finnes på en norsk gård, hva vi får fra dem og hvordan man kan drive matproduksjon med hensyn til god dyrevelferd.
© 2025 Norges Bondelag & 4H Norge